De geschiedenis van Expeditie Robinson

Je hebt vast wel al eens gehoord van Expeditie Robinson. Dit is een Nederlands tv-programma waarbij kandidaten het tegen elkaar opnemen en tegelijkertijd moeten overleven op een onbewoond eiland. Vaak doen er ook allerlei bekende Nederlanders mee aan dit programma, maar dit is echter niet altijd zo geweest. Er zijn namelijk nogal wat veranderingen geweest in en rondom het programma sinds de eerste uitzending in 2000. Hieronder vertel ik je meer over de geschiedenis van het programma Expeditie Robinson en hoe de show de versie is geworden die je nu nog steeds op tv kunt zien.

survival programma op tv

Het ontstaan

Het idee voor Expeditie Robinson is bedacht door een Brit genaamd Charlie Parsons. Hij kwam met het idee voor ‘Expedition Robinson’ en deze serie is voor het eerst op tv gebracht in Zweden. Zijn idee voor een survival programma op tv was zelfs zo populair dat veel verschillende landen over de hele wereld het format graag wilden kopen. De Verenigde Staten was hier één van en heeft inmiddels al 40 seizoenen van hun programma ‘Survivor’ uitgezonden. Het idee voor Expeditie Robinson kwam echter niet volledig vanuit Charlie Parsons, maar is gebaseerd op een verhaal van Daniel Defoe genaamd ‘Robinson Crusoe’. Dit gaat over een man die strand op een onbewoond eiland en hier vervolgens probeert te overleven.

België

Hoewel Expeditie Robinson nu alleen voor Nederland is, was het vroeger een programma van Nederland en België samen. Het eerste seizoen van het programma kwam in 2000 voor het eerst op tv. In Nederland kwam het op Net5 en in Vlaanderen was Expeditie Robinson te zien op VT4. De deelnemers van het eerste seizoen van Expeditie Robinson bestonden uit 8 Nederlanders en 8 Vlamingen. Dit waren ook geen bekende mensen, maar waren gewone, alledaagse mensen die tegen elkaar de strijd zouden gaan opnemen op een onbewoond eiland. De eerste 5 seizoenen is het programma ook zo hetzelfde gebleven. Hierna is Expeditie Robinson echter gewisseld van Net5 naar Talpa van John de Mol en in België wisselde het programma naar KanaalTwee. In de jaren erna is Expeditie Robinson nog een paar keer van kanaal gewisseld totdat het inmiddels op RTL4 en Videoland te zien is.

Inmiddels bestaat Expeditie Robinson ook niet meer in België. In 2013 zijn de kijkcijfers van Expeditie Robinson in België zodanig gedaald dat KanaalTwee is gestopt met het programma. In Nederland ging Expeditie Robinson echter nog gewoon door, maar wel op RTL5.

Robinsonproef

Expeditie Robinson heeft door de jaren heen altijd hetzelfde concept gehad, ondanks de verschillende deelnemers, presentators en de verschillende kanalen die het uitzonden. Er is echter wel nog iets veranderd aan Expeditie Robinson en dat is de Robinsonproef. In 2009 hebben ze deze namelijk laten vallen en in plaats daarvan kunnen de deelnemers sindsdien dezelfde voordelen behalen in de immuniteitsproeven. Ook gaat de bepaling van de winnaar nu heel anders. Voorheen werd deze namelijk gekozen door middel van een stemming, maar nu moeten de kandidaten een finaleproef doen in de finalen. Voor deze proef worden veel onderdelen van oude proeven gebruikt. De winnaar van de finaleproef heeft automatisch ook Expeditie Robinson gewonnen.

Geef een antwoord